Zmiana sezonu – czy to na wiosenno-letni, czy też jesienno-zimowy, to dla organizmu zawsze spore wyzwanie. Nie można przechodzić obojętnie obok odpowiedniego przygotowania go do innych warunków pogodowych, jak również różnicy czasu, która często nas rozstraja. Z pomocą przychodzi wprowadzenie do codziennej rutyny nawyków będących wsparciem dla zdrowia, a tym samym – lepszego samopoczucia. O jakich mowa? Sprawdź!
Jak przygotować organizm do wiosny?
Wiosna to czas, w którym przyroda budzi się do życia, ale wraz z pojawiającymi się pierwszymi kwiatami i pąkami na drzewach nie zawsze czujemy przypływ energii. Nasz organizm jest jeszcze osłabiony po jesieni i zimie, dopada nas wiosenne przesilenie. Nie warto jednak załamywać rąk, a postawić na wprowadzenie do codziennej rutyny nawyków, które szybko postawią nas na nogi i pozwolą na czerpanie z coraz cieplejszych i dłuższych dni garściami.
Podstawą lepszego samopoczucia i dbania o odporność jest zdrowa i zbilansowana dieta. Należy zadbać o to, aby była bogata w białko, które to stanowi wsparcie dla regeneracji mięśni. Jego źródłem są takie produkty jak między innymi chude mięso, a ponadto ryby, nabiał, rośliny strączkowe i jajka.
Nie warto przechodzić również obojętnie obok zdrowych tłuszczów. Te wspomagają układ hormonalny i wspomagają pracę mózgu. Szukaj ich np. w oliwie z oliwek extra virgin, tranie, olejach roślinnych, awokado i orzechach. Do tego powinny dojść węglowodany złożone, które dostarczą Ci energii. Znajdziesz je m.in. w ryżu brązowym, kaszach i pełnoziarnistym pieczywie. Do tego nie zapominaj o świeżych owocach i warzywach.
Zdrowy jadłospis powinien iść w parze z aktywnością fizyczną. Codziennie wprawiaj ciało w ruch. Oprócz tego należy zadbać o regenerację – regularny rytm snu i odpowiednie warunki do odpoczynku (ciemne i ciche pomieszczenie). Zdrowy sen powinien trwać w przedziale od 7 do 9 godzin.
O ile suplementacja nie zastąpi zdrowej diety, można wprowadzić ją do codziennej rutyny. Produkty, po które można sięgać, to głównie te zawierające takie witaminy jak B6, B3, B5, C, E. Ponadto ważne są minerały, takie jak m.in. cynk, magnez i żelazo. Najlepszym rozwiązaniem jest postawienie na wykonanie badań i weryfikację ewentualnych niedoborów.
Jak przygotować organizm do sezonu jesienno-zimowego?
Jesienno-zimowe miesiące to prawdziwe wyzwanie dla układu odpornościowego. Nieustanne ataki różnych chorobotwórczych patogenów sprawiają, że ten znacznie się osłabia. Już Twoja w tym rola, aby go wzmocnić. Codzienne, zdrowe nawyki będą w tym bardzo pomocne.
Wśród nich niezmiennie pierwsze miejsce zajmuje zdrowa i zbilansowana dieta, która ma ogromny wpływ nie tylko na prawidłowe działanie układu immunologicznego, ale również na cały organizm. Sięgaj więc po sezonowe warzywa i owoce, produkty wysokobiałkowe, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze.
W jesienno-zimowej codzienności nie może zabraknąć aktywności fizycznej. Postaw chociaż na 30 minut spaceru dziennie. Nie bez znaczenia pozostaje także regularny rytm dobowy. W praktyce mowa o wspomnianej już odpowiedniej higienie snu. To bardzo ważne na drodze do skutecznej regeneracji układu odpornościowego.
Ważnym elementem codzienności powinno być także regularne wietrzenie pomieszczeń, a także zadbanie o ich optymalną wilgotność. Unikaj również stresu, używek. Dbaj o nawodnienie organizmu i picie dużej ilości wody – około 2 litry dziennie.
Jakie suplementy na jesień można łączyć ze zdrową i zbilansowaną dietą?
Suplementacja jesienno-zimowa może być wsparciem dla organizmu, w tym prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Pamiętaj jednak o tym, aby nie zastąpiła zdrowych nawyków, czyli odpowiednio zbilansowanej diety, aktywności fizycznej i regeneracji.
Suplementy na jesień powinny zawierać kwasy omega-3 (kwasy DHA i EPA), które to hamują produkcję prozapalnych cytokin. Znajdują się m.in. we włoskich orzechach, nasionach chia, rybach morskich, ale także we wspomnianym już wcześniej tranie. Pamiętaj jednak o tym, aby sięgać po olej z wątróbek dorsza atlantyckiego od sprawdzonych producentów. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że jest on wysokiej jakości – produkowany wyłącznie z ryb ze zrównoważonych połowów.
Ważnym składnikiem suplementów jest także silny antyoksydant – tymochinon. Istotne jest to, że wykazuje działanie immunomodulujące, słowem – wzmacniające odporność. Jego źródłem jest m.in. olej z czarnuszki siewnej.
Jesienno-zimowy sezon to także suplementacja witaminy D (znajdziesz ją m.in. w tranie, a oprócz niej także witaminę A). Należy pamiętać o tym, że najwięcej dostarczysz jej organizmowi wraz z syntezą skórną, dlatego tak ważne jest korzystanie z każdego słonecznego dnia i spędzanie go na świeżym powietrzu.
Warto również pamiętać o witaminie C, która to zawiera kwas askorbinowy, który jest kolejnym cennym wspomagaczem układu odpornościowego. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przez co niweluje wolne rodniki. Można ją dostarczać m.in. wraz ze świeżymi warzywami i owocami, a ponadto kiszonkami, czy też z olejem lnianym, który oprócz niej zawiera także witaminę A, E oraz witaminy z grupy B.
Artykuł sponsorowany